«

»

sep 04

Historien om Joel/The story of Joel

En langt fra enestående historie
Rear facing is best!! TRUE STORY

PLEASE, for your childrens sake, consider leaving them in REAR-FACING (RF) car seats as longs as you can. Although it is “suggested” by many people and organizations, that you can turn them forward facing at 1 yr / 20 lbs, and seats are made to accommodate that, it doesn’t mean they will not be subjected to cervical spine injuries in an accident. Sure, it’ll hold their body in place, as it did for my grandson. But their head is thrown violently forward!! Actually, if you do your homework, front facing children “75% more likely to be injured” in a crash ( http://www.carseatsite.com/rf.htm ).

I am Grandpa, and here’s my personal view. My 18 mo old grandson, Joel, was injured in a front impact car crash 4 weeks ago. He is a “beefy” boy, weighing in at 34lbs and about 39″ tall. According to his mom, the doctor told her it was “okay” to put him in a front facing car seat, because he was a “big boy”. So she did. And he was securely strapped in the rear seat. The car hit a tree, for reasons unknown, at city speed limit of approx 35 mph.

At the accident scene, the EMT crew took Joel out of the car while in the car seat and all, and transported him to the hospital. They had to “bag” him at the scene to restart his breathing. The true miracle is that the ambulance was driving by, and some people flagged it down. They didn’t even get time to call 911. You can bet God had his hand in that!!! they were on the scene in about 60 seconds!!

Below are some photos of Joel, before and after. YOU decide whats best for your child…….not anyone else!!! He sustained dislocated top 2 vertebrae in his spine (C-1 & C-2). Some of the doctors put it in very simple terms…his skull became detached from his body, and was basically held on with his skin.

In the last few weeks, I’ve scoured the internet to find these facts: * a young child’s head is approx 25% of his/her bodywieight. If that were true of adults, my head (I’m 220lbs) would weigh 55lbs! as it is, an adults head is only about 6% of their body weight. So, kids are very top-heavy.

Jim Peralta
Jim som har skrevet ovenstående er Joels morfar. 35 miles per hour svarer til 50 km/t. Jim har lige siden ulykken været utrolig aktiv med at få ændret på anbefalningerne i USA som dengang bedyrede at man godt kunne vende børnene fremad ved 1 års alderen. grundet hans ihærdighed og stædighed, er der blevet lavet en undersøgelse i USA ang.  fremadvendt vs bagudvendt. resultatet af denne test blev at man nu anbefaler forældre at holde børnene derovre bagudvendt til 2 års alderen som minimum. Hvorfor så ikke  4 år? Fordi at man så skulle dele den resterende del af testen op i måneder – altså per måned, for at se hvor forskellen virkelig skilte. I Sverige har man siden 1965 skåret alle over en kam og sagt: Bagudvendt til mindst 4 år grundet børnenes anatomi.

der produceres nu autostole til det ameriknaske marked som kan holde børnene bagudvendt op til 20 kg istedet for det førhenværende maksimum på 15 kg.

Da Joel og hans mor kørte galt, var der kun autostole med en vægtgrænse til 15 kg bagudvendt position. Joel havde allerede overskredet denne grænse. men hans nakke var og er stadig så delikat, at han ikke kan sidde i en fremadvendt stol.

Så der var kun en ting at gøre, og den opgave påtog Jim sig på  vegne af familien: At finde ud af om der fandtes autostole med en højere vægtgrænse et eller andet sted. det førte ham til en norsk dame ved navn Helena, som postede hans brev på www.nybaktmma.com i sektionen Bilsikring.

Der blev han indirekte rådet til (af undertegnede vel at mærke at få Joels læger til at lave en lægeerklæring og en ordination på en svensk autostol til 25 kg. og sende dem til NHTSA, til evaluering og få tilladelse til at importere OG anvende en svensk autostol.

Idag kører Joel rundt i en Britax Multi-Tech med særlig tilladelse fra NHTSA.
Det er ikke tilladt at anvende udenlandske autostole i noget land.

Jim har lavet en webside med links og Joels historie:
http://www.joelsjourney.org/index.html

Added April 2011: Jim Perelta interview with CBS.

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7360303n&tag=related%3Bphotovideo

Lena

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/historien-om-joel/

Skriv et svar

%d bloggers like this: