«

»

sep 04

Buckle Crunch

Buckle crunch
Buckle crunch er når spændet til bilens sele imellem sæderne er så langt at selve spændet kommer op at ligge helt eller delvist hen over basen på autostolen. Det forhindrer flere ting:

1. at bilens sele kan strammes godt nok.
2. at autostolens lock-off mekanisme kan anvendes. Lock-off forhindrer bilbæltet i at flytte sig , så bilselen kommer til at sidde forkert. Lock-off låsene sikrer osse at autostolen ikke løsnes helt fra bilen og kan flyve rundt i den HVIS bilselen skulle løsne sig i bæltespændet.
3. at selespændet splintres/ødelægges i en ulykke.

Man skal forestille sig at man presser en blyant mellem tommeltotten og pegefingeren. Presser man tommeltotten ned over blyanten vil den knække. det samme vil ske for bilselens spænde, hvis den hviler på basen. (læs, ikke rører men hviler)

Problemet opstår hyppigst i forbindelse med fremadvendte stole, da disse placeres op ad ryglænet. De fleste bagudvendte placeres væk fra ryglænet for at give bedre plads til benene.

her ses dog et godt eksempel på det med Two Way Elite på bagsædet af en peugeot 206:

Selve spændet må trækkes ind over stolens kant for at få stolen til at stå fast nok. Det svarer til at man tager en blyant i mellem to fingre og presser. Så knækker blyanten. det samme kan nemt ske her hvis uheldet er ude

Her er det blevet korrigeret ved at anvende en anden montering af selen:

man kan godt ane bæltespændet helt nede ved bilsædet. dette svarer til at man tager blyanten og trækker den i begge ender. Risikoen for at den knækker er ekstremt lille i modsætning til hvis man lægger den imellem to fingre og trykker.

Multi-tech blev osse monteret på bagsædet af denne Peugeot 206. MEN Multi-tech har kun en monteringsmåde. Den kunne ikke monteres forsvarligt på bagsædet netop pga den slet ikke kunne spændes godt nok fast. det ville have resulteret i Buckle Crunch hvis ikke Multi-Tech var så snedigt indrettet at bæltespændet slet ikke kan komme op i stolen grundet bæltelåsene – de såkaldte Lock-Offs den har på begge sider, til fastspændning af bilselen på selve stolen.

her vist på en fremadvendt stol. men billedet kan sagtens overføres til en bagudvendt stol.

Eksempler på buckle crunch/Exsamples of buckle crunch:

Akta Graco Duologic 2/KISS: forsædet i Citroén C1/frontseat in Citroén C1:

 

Axkid kidzofix/Kidzone i Chevrolet Lacitte 2006 

Sikkerhedsselen kan ikke strammes godt nok da spændet støder på når stolen monteres i oprejst stilling. 

The seatbelt cannot be tightend enough as it rams upon the belt lock-off when it is installed in the upright position.

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/hyppige-fejl-ved-anvendelse-af-autostole/

5 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Louise

  Hej Lena,

  Jeg sidder lige her og kikker på monteringen af Britax TWE, og jeg ville høre om du kan fortælle præcis hvad det er du gør med selerne for at undgå buckle crunch? Jeg har kikket flere gange, men har lidt svært ved at se det 🙂

  Og kan de ligge som de gør på billedet her: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=422259721120332&set=a.422259681120336.104277.225535207459452&type=3&theater hvis der er plads nok? (det ser ud til at de kun lige rør i toppen).

  Mvh Louise

  1. Lena Larsen

   Hej Louise

   Nej, det ville være sådan her https://www.facebook.com/photo.php?fbid=422259987786972&set=a.422259681120336.104277.225535207459452&type=3&theater

   Der er billeder af det på Two Way Elites fotoside fra VW Touran

   1. Louise

    Hej Lena,

    Så kommentaren neden under billedet på facebook er altså ikke rigtig? Der siger de nemlig at man ikke må gøre sådan pga lange bæltespænder. Måske giver det bare sig selv når vi prøver med bilen, det er nogle gange lidt svært når man bare sidder med et billede 🙂
    (og hvis det hele driller så har jeg lige opdaget at du bor 1 km fra min mor, så det kunne være jeg skulle finde ud af at aflægge dig et besøg næste gang vi er på de kanter)

    Tak for din hjælp 🙂

    1. Lena Larsen

     Hej Louise

     Nej, det er ikke korrekt og hende der har taget billederne har jeg haft korrigeret en gang før med noget andet – iøvrigt med den samme stol. Strammer hun sikkerhedsselen på den option hun har sat som den rigtige, så får hun buckle crunch. Hun har det faktisk allerede uden at stramme selen.

     Du giver bare et ring eller en mail når I lægger vej forbi.

    2. Lena Larsen

     Her ses option 1 set fra den anden side. men billedet blev taget af en anden person
     https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151406220604283&set=o.225535207459452&type=3&theater

Skriv et svar

%d bloggers like this: