«

»

sep 01

Overtøj og autostole/Clothing in car seats

Vinteren
Rigtig mange giver børnene flyverdragter eller vinterfrakker på, sætter dem ind i autostolen, spænder 5 punktsselen, også kører de afsted.

Det er klart det nemmeste, men desværre ikke nogen god ide.

Årsagen er at tykke klæder kan blive presset så meget sammen i en ulykke, at 5-punktsselen bliver meget løs og ikke kan holde barnet i autostolen. Der ud over kommer 5 punktsselen meget ofte til at sidde helt ude på spidsen af barnets skuldre. I en ulykke vil selen falde ned og barnet slynget ud af autostolen ELLER komme slemt til skade, ved at slå sit hoved hårdt imod benene eller sågar imod forsædet hvis det sidder i en fremadvendt stol, hvilket osse nemt kan resultere i alvorlige skader på nakkehvivlerne.


Barnet skuldre er hverken bredde eller stærke nok til at forhindre selerne i at falde ned – sågar bare ved en hård opbremsning.

Hvad kan man gøre istedet?
Fleecetrøjer, fleecedragter, køreposer så som Sitbag kan anvendes. Man kan lægge et tæppe over barnet eller give frakken omvendt på.

Start bilen og lad den varme op inden man kører. Husk på at bilen også bliver varm, hvorved en tykt frakke kan blive alt for varm for barnet at have på foruden at selen nemmere kan skride af skuldrene. Eller barnet nemmere kan glide under eller over kollisionspuden. Mange regner ikke med at det er nødvendigt at tænkte over brugen af tykt overtøj i autostole med kollisionspude. Men det er lige så vigtigt her som i stole med selesystem. Her beretter Cybex selv om problemet.


langt bedre rustet til en ulykke eller sågar bare en hårdopbremsning

Sådan spændes barnet rigtig fast i autostolen.
Sørg for at 5-punktsselen er justeret til den rigtige højde. Den må ikke ligge under skuldrene. I de fleste autostole kan man dog godt bruge stolen indtil spidsen af barnets ører er på linje med toppen af stolen eller hovedstøtten (hovedstøtten gælder dog ikke for BeSafe) og andre autostole hvor den bløde hovedpude trækkes med op og over autostolens kant når selen justeres i højden. der skal være hele tiden være en regulær hovedstøtte ala britax Multi-tech eller bæltetolene bag.

Selen skal ligge lige på skuldrene eller lige over. ikke oppe ved ørerne.
Spænd 5 punktsselen.
Fjern alle folder i overtøjet ved at trække udad i ærmerne og ned i jakken.
Træk så i selen igen men denne gang ved hofterne og træk samtidig nedad i skulderpuderne.
Tilsidst: stram selen endnu engang.
Man må højest kunne få en enkelt finger ind mellem sele og barn ved brystet.


Her ligge selen lige på skuldrene, og pigen er korrekt fastspændt.

Forestil dig
Denne 3 årrige dreng, som er en helt almindelig str. for et barn på 3 år.
Læg mærke til skuldrebredde i forhold til selen. Der er ikke langt ud til kanten af begge skuldre, og selen sidder fuldstændigt korrekt

Tilsidst: forestil dig samme barn med et tykt lag tøj på

Regnede du med at, stolen er udvokset fordi du ikke kan spænde selen mere, selv om barnet har et tykt lag tøj på under selen??????

Hvis ja, så tager du fejl. uden alt det tykke tøj, kan autostolen ikke bare beskytte barnet betragteligt bedre. Stolen kan osse anvendes i meget længere tid.

Når alt det tykke tøj er væk, så kommer selen til at sidde 1-2 selehuller længere nede. Den kan strammes meget mere og sidder meget bedre på barnets skuldre. det tykke tøj er ikke kun et problem ved skuldrene. Det er et problem hele vejen derned til hvor det hører op. Selen kommer til at sidde meget længere ud fra maven.

Kig rigtig godt efter på billedet neden under. Der er faktisk et selehul mere, som drengen her ville have være nødt til at benytte hvis han havde tykt lag tøj på.

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/overtoej-og-autostole/

1 ping

  1. Stolen udvokset????? | Sikkerautostol.dk | Sikkerhed og Gode råd

    […] Læs desuden osse sektionen om overtøj […]

Skriv et svar

%d bloggers like this: