«

»

sep 02

Børn med særlige behov/Special needs

Hvilke handicaps: Alle.
Antallet af børn som fødes med en eller anden form for funktionsnedsættelse er steget markant de seneste 10 år. Bla. anslog man at for 6 år siden at for hver 125 fødsel, blev der født 1 barn med ASF – Autisme Spektrum Forstyrrelse feks. Idag fødes der 1 barn per 100 fødsler med ASF.

ADHD – førhen kendt som DAMP går heller i ramt forbi.

Børn med funktionsnedsættelser af den ene eller den anden art har ofte brug for sidde i 5 punktssele i noget længere tid end andre børn, da bæltestolene kræver evnen til at forstå hvorfor man ikke skal putte selen bagom ryggen, under armen, lægge sig ned på bagsædet eller sågar helt frigøre sig af stolen. Desværre er det sådan, at der er langt til de autostole som kan opfylde dette behov. Den mest tilgænglige er Britax Traveller Plus, som går op til 47 kg. men den kostyer da osse 7-8000 kr, og skal den udstyres med lidt ekstra koster stolen det mere. Det er en slrligt bekostelig affære, hvis kommunen ikke betaler den.

Ofte griber funktionsnedsættelserne ind i hinanden, hvilket i mange tilfælde skyldes at børnene har sansemotoriske forstyrrelser i større eller mindre grad. der kan være ting, som er helt almindelige, som de ikke kan lide at røre ved. Dette kan medføre lav muskeltonus og dårlig ballancesans.

At sidde i en fremadvendt stol tidligt kræver en hel del mere styrke i alle barnets kropsdele og giver osse ofte flere sanseindtryk.

Nogle børn med særlige behov har brug for at få reduceret sanseindtrykkene, brug for at sidde i 5 punktssele betydeligt længere tid end de gængse 9-18 kg stole byder.

Nogle har et behov for at kunne “mærke” deres krop. Nogle finder det angstprovokerende at benene tilsynladende er “væk” eller bare ikke mærkes ret meget – osse kaldet rum- og retningsforstyrrelser.

Billedet viser forskellen på bagudvendt og fremadvendt i en frontal kollision. Dummien er et barn på 12 måneder. Belastningen på barns ben og hele overkroppen inkl. hoved og nakke er betydeligt højere fremadvendt end bagudvendt.

Egnede autostole
Britax Traveller Plus som er stort set identisk med Britax Regent. Stolen har Top Tether (top sele), som kræver et særligt forankringspunkt i bilen.

Alle bagudvendte stole, men særligt:
Britax Two Way Elite og Britax Multi-Tech som begge er lange i ryggen og har høj seleføring. De kan begge sikre børn på over 120 cm med 5 punktssele i bilen.

Det er ikke diagnosen, som giver ret til en dyrere autostol, hvis man vil have kommunene til at betale stolen helt eller delvist. Det er barnets funktionsnedsættelser, som afgører dette. det kræver en psykolog og lægeerklæring.

De bagudvendte autostole ligger i et prislag fra 2500-4000 kr.

Hvis man skal lave en pris-difference på en tilsvarende fremadvendt stol, vil det for Multi-techs vedkommende dreje sig om Britax Evolva 123. Multi-tech koster ikke under 2700 kr inkl forsendelse.

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/sikkerhed-i-bilen-og-boern-med-saerlige-behov/

Skriv et svar

%d bloggers like this: