«

»

nov 07

Fejlanvendelse/Car seat misuse

Her kan ses eksempler på fejlagtig anvendelse af autostole af alle slags. Forældrene og billedindehavere har givet deres tilladelse til at at billederne bliver vist her.

Ang. de helst små babystole: Bærehåndtaget skal være rejst, da det kan forhindre arnet i at slå hovedet imod bagsædet. Dette er dog ikke vigtigt med isofixstolene.

Exsamples of car seat misuse of all sorts. Photos are used with kind permission from the parents and rightfull owners.

Reargding the infant carriers; The handle should allways be left up while driving, as it can help prevent head contact with rearseat back in an accident. This is not an issue with isofix seats.

 

5-Punktselen for lav/5-point harness too low:

På disse billeder er interneselen placeret for lavt. Den går bagom barnets skuldre. Dette øger risikoen for øget tryk på skuldrene samt at barnet kastes ud af autostolen i et uheld. De små babystole som vist her, ligger mere ned hvilket giver en øget rotation i retning opad og fremad. 

Der ud over er det faktisk ikke muligt at stramme selen godt nok om barnet.

Anbefalingerne for seleplaceringen i de større bagudvendte autostole er anderledes grundet stolenes anderledes konstruktion og montering. Læs brugermanualen for at finde den rigtige placering af selesystemet for din bagudvendte autostol.

The first pictures show the harness when it is too low. It starts behind the shoulders. The increases the risk of too much pressure on the shoulders as well as ejection in an accident. The infant carriers like those shown here are constructed in such a way that they are more recliend than the larger seats. The recline position rsults in a more upward and forward rotation of the child in the seat.

Moreover, fastening the harness correctly on the child is not possible.

Correct placement of the harness system in the bigger rearward facing child car seats is different due to their construction and installation which are very different from that of the infant carriers. Please refer to your owner´s manual for instructions.

Selen er for lavFor lav seleHyundai i30 ST Maxi Cosi babystol udvokset 2

 

Løs sele/Loose harness

På det følgende billed er 5-punktsselen for løs. Man kan få en knyttet hånd imellem barnet og selen. det øger risikoen for at barnet selv kan vride armene ud af selen samt risikoen for at barnet kastes ud af sin autostol i et uheld. 

The harness is too loose in the following photo. It was possible to get a clenched fist under the harness. Loose harness increases the risk that the child can get the arms out as well as ejection in an aiccident.

Selen er for løsselen for løs 2

 

Bærehåndtaget er nede/The carry handle has been left down

Dette er fint nok i nogle baby autostole. Men i de fleste fungerer den som anti-rebound i et uheld og kan forhindre autostolen i at vippe så langt op ad ryglænet at barnet slår hovedet på det.

Her drejer det sig om en Britax/Rømer Babysafe SHR, og her skal bærehåndtaget være oppe.

Læs din brugermanual igennem for at finde ud af om bærehåndtaget skal være nede eller oppe i netop din autostol.

Leaving the carry handle down is fine in some infant carriers. Most infant carriers must be installed with the handle up as it acts as an anti-rebound device that prevents the seat from flipping too far up the back of the car´s seat and reduces the risk of child hitting it´s head on the backseat backrest.

In this case, we are dealing with the Britax/Rømer Babysafe SHR, and the handle must be left up in this car seat.

Please refer to your user guide for instructions on wether to leave the handle up or down in your particular car seat model.

 

Alt rettet/Everything corrected

alt fint

Udvokset baby autostol/ Outgrown infant carrier

Her er baby autostolene udvokset i højden. Toppen af børnenes hoveder har nået toppen af autostolene – i dette tilfælde en Britax/Rømer Babysafe SHR og Maxi Cosi. Babysafen på billed 1 og 2 var dersuden moneteret helt ind til forsædet. Forsædet blev flyttet helt frem på skinnerne for så vidt muligt at forhindre barnet slog hovedet imod det i et evt. uheld.

Minimumskravene for skift fra babystol til større autostol hvis denne skal være fremad

– 9 kg

– 9 måneder

– Sidde stabilt selv.

Mindst 2 ud af 3 krav bør være opfyldt. 9 kg. SKAL være opfyldt.

Kravene for skift til større bagudvendt autostol er afhængig af autostolen – se beskrivelserne af de enkelte autostole her på sitet.

Both infant carriers are outgrown by height. the top of both children´s heads have reached top of the infant carriers – in this case a Britax babysafe SHR and a Maxi Cosi. The Babysafe in photo 1 and 2 was installed with contact to the front seat. The front seat was moved all the way forwards in order to help prevent the child hitting the head on it in the event of a crash.

 The minimum requirements for changing to bigger forward facing car seat:

– 9 kg

– 9 months

– Sitting unsupported

Minimum 2 out of three should be met. The 9 kg requirement MUST be met.

Changing to bigger rearfacing seat depends on the car seat that you choose. Please refer to the descriptions for each seat onhere.

udvoksetudvokset 2Hyundai i30 ST Maxi Cosi babystol udvokset 1

 

Udvokset bagudvendt autostol/Outgrown bigger rearfacing car seat

I dette tilfælde min søn i en Britax Maxway. Han var 115 cm lang og vejede 20 kg. Spidsen af ørerne er ved toppen af autostolen og 5-punktsselen dykkede ned bag skuldrene. Det er ok at anvende en større bagudvendt autostol så længe grundet den anderledes konstruktion og montering .

Den større autostol fremadvendt som bagudvendt er for lille når:

– vægtgrænsen er nået.

– spidsen af ørerne når den øverste kant.

Læs brugermanualen grundigt igennem

Der måles således:

Sæt barnet i stolen og spænd selerne. Barnet skal sidde med let bøjet hoved og bagdelen helt ind til ryggen i stolen. Mål med en finger (Foto 3)

In this case my son in the Britax Maxway. He was 115 cm tall and weighed 20 kg at the time. The tip of the ears are at the top of the car seat and the 5-point harness diped below the shoulders. It is fine to leave children in these bigger rearward facing car seats for so long due to the very different construction of the seats as well as the different installation.

The bigger car seat forward facing as well as rearward facing is outgrown when:

– The weight limit has been reached.

– The tip of the ears reach top of car seat.

Whichever that comes first.

How to meassure:

Place the child in the car seat with the head slightly bent forward and the backside completely in touch with the car seat back. Then meassure using a finger. (photo 3)

Maxway udvokset 006Maxway udvokset 001stolen-udvokset

Tykt overtøj/thick clothing

Der bør ikke anvendes tykt overtøj som flyverdragter og vinterfrakker i autostole af nogen art. Dette er vigtigere at have have helt på plads ved anvendelse af en fremadvendt autostol uanset type end tilfældet er med en bagudvendt stol. 

Selen skal og vil presse sig helt igennem det tykke lag tøj. Den stopper ganske enkelt ikke barnet før den når helt ind til barnets krop. Barnet bliver stoppet senere i ulykken og dette kan øge belastningerne på barnet idet tiden hvorved barnet stoppes reduceres of rykkene i barnet dermed bliver kraftigere.

Ofte vil selve positionen af 5-punktselen også være forringet. Den bør sidde ind til barnets hals, hvorved den vil dække hele skulderen. Med tykt overtøj i autostolen kommer den for langt ud på skuldrene. Man kan lave en prik test for a finde ud af hvor selen sidder på skuldrene. Den skal hvile 100% på skuldrene.

Stramingen af selen vil være et problem uanset hvor meget man trækker i den for at stramme. Kommer det til et uheld, vil selen stadig presse sig igennem og mase tøjet helt flat som ovenfor nævnt. Når og hvis det sker.

For at finde ud af hvor meget selen kan strammes uden overtøjet på. Prøv at spænde barnet fast i autostolen iført overtøjet. Lås derpå selen op uden at udvide den og tag barnet ud. Fjern overtøjet og sæt barnet i autostolen igen og lås selen uden at stramme. Her på Sikkerautostol har jeg kunnet få en hel arm imellem barn og 5-punktssele. Det er alt for meget. Jeg skal max kunne få en flad hånd ind og allerhelst to fingre.

Hvad gør en klog så om vinterens kulde? Jo, man kan varme bilen op inden. Man kan anvende et fleecedækken så som en Sitbag sammen med en frakke der gives omvendt på – dvs armene igennem og skub den ned i siderne – fleecedækkenet ud over.

Se desuden indlægget om Sitbag

Her ses forskellen tydeligt

overtoj-i-bilen-1overtoj-i-bilen-2

 

Manglende skulderpuder/Missing shoulder pad

Det er vigtigt at beholde disse på. Læs ovenfor hvorfor.

It is important to keep these on. The reasons can be found right above.

Photo 3

 

 

 

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/2010/11/fejlanvendelsecar-seat-misuse/

Skriv et svar

%d bloggers like this: