↑ Tilbage til Tests

testmetode ADAC

Anvender Sikkerautostol ADAC-testen?

Faktisk JA, men ikke til det du tror. Den bruges til at finde ud af om en autostol løsner sig  fra bilen under kollisionstesten. Den bruges også til at finde ud af om stolene kan holde til belastningen eller om de går i smadder. Sker en af disse to ting, så må den pågældende autostol, frarådes indtil producenten har løst problemet ihvertfald. 

Der ud over anvendes den til at vise hvordan barnet bør spændes fast i stolen. Hvordan testdukkerne er spændt fast i stolene og selens/pudens placering på barnet er nemlig vigtige detaljer som påvirker både testresultatet og udfaldet i en virkelig ulykke. Desværre er det sådan at kun de allerfærreste lægger mærke til disse detaljer. Dette er ikke et problem når det er varmt feks sommer og forår. Men det er et problem når det er koldt især efterår og vinter.

 

Konklussionen af nedenstående

Hvis du som rigtig mange andre køber årets testvinder (altid en fremadvendt) i katagorien 0-18/9-18/25 kg. og du enten ikke monterer den korrekt eller anvender den korrekt – begge dele uden at vide det, så har du en Testvinder i bilen PÅ PAPIR. Ude i din bil står der en “Køb Frarådes” l!!!!.

Hvis du har købt en bagudvendt autostol og monterer og anvender denne korrekt bagudvendt samt ikke oplever problemer med pladsbehov, udsyn for barnet osv osv… så har du ikke en “Køb Frarådes” i din bil. Du har istedet en “Testvinder” som overgår den egentlige testvinder – også i Sikkerhedsdelen.

Iøvrigt er der forskel på hvilke autostole barnet vil kunne spændes forsvarligt fast i, da børn som voksne er meget forskellige af statur. Nogle er lange i overkroppen, andre har lange ben, igen andre har en kort overkrop og lange ben osv osv. DERFOR oplever jeg og de forældre som besøger mig at, barnet kan spændes forsvarligt fast i nogle autostole og at andre modeller stadig er for store på trods af at børnene har været  1 år gamle, 9 måneder vejer 9 kg osv osv. Jeg har set børn på 6 måneder som kunne spændes forsvarligt fast i nogle modeller, og børn på 14 måneder og samme længde IKKE har kunne spændes forsvarligt fast i de samme autostole!!!! blot for at nævne en ting.

Det er heller ikke sikkert at den pågældende autostol kan monteres forsvarligt i din bil på trods af at bilen er nævnt på autostolens billiste. Autostolene er nemlig testede i biler fra et givent årstal hvilket ofte vil være nævnt ud fra modellen.

Så lad endelig være med at lade testen være den eneste guide til valg af autostol . For den er lige netop det… en guide og ikke en facitliste.

Det samme kan siges om bil-listen.  Der kan være stor forskel på den SEAT Altea som blev produceret i 2005 til den som produceres idag.

Ingen af de to bør stå alene når der skal købes autostol til poden

 

Kilde:

http://www.forbrukerradet.no/annet/tester-og-kj%C3%B8petips/produkter/14.slik-gjennomf%C3%B8res-testen

 

Sådan testes der

Forbrukerrådet har gennem Forbruker-rapporten publiceret autostols-tests helt fra begyndelsen av 80erne. Siden 2003 har de publiceret tests på Forbrukerportalen. I foråret 2007 blev testkriteriene revideret og det nye testregime blev fulgt til og med foråret 2010.

Det er altid det værste resultat der kommer til at gælde i testen. Dvs at man feks  vil se de værste testresultater fra feks fremadvendt, men de værste resultater i Betjening kan gælde for bagudvendt

Testdukker:

Q0 = Nyfødt.  Vægt:  3,4 kg

Q1 = 9 mdr-1 år. Vægt: 9 kg

Q3 = 3 år. Vægt  14½ kg

Q6 = 6 år Vægt: 23 kg

P10 = 10 år. Vægt 32 kg

 

Tests af isofix fremadvendt stol 9-18 kg

Frontal: Q1 + Q3

Sidekollision: Q1 + Q3

Testes med isofix-montering

Testes i selemontering hvis den byder denne mulighed.

 

Tests af selemonterede fremadvendt stol 9-18 kg:

Frontal: Q1 + Q3

Sidekollision: Q1 + Q3

 

Tests af fremadvendt stol til 36 kg:

Frontalkollision med 5-punktssele eller pude: Q1 + Q3

Som bæltestol: Q3 + P10

Sidekollision med 5-punktssele eller pude: Q1 + Q3

Som bæltestol: Q3 + P10

 

Tests af bagudvendt stol med Isofix til 18 kg:

Frontal: Q1 + Q3

Sidekollision: Q1 + Q3

Kan stolen ikke indstilles til hvileposition, testes den med den største testdukke, den er godkendt til. Dette gælder kun når den testes i bagudvendt position i frontalkollisionen

 

Tests af bagudvendt stol med selemontering til 25 kg Bagudvendt montering:

Frontal:  Q6

Sidekollision: Q3 + Q6

Kan stolen ikke indstilles til hvileposition, testes den kun med den største testdukke, den er godkendt til. Dette gælder kun når den testes i bagudvendt position i frontalkollisionen.(Eks:. Britax Multi-Tech)

Tests af bagudvendt stol med selemontering til 25 kg fremadvendt montering:

Frontal med 5 punktssele: Q1 + Q3

 

Frontal som bæltestol: Q3 + Q6

Sidekollision med 5-punktssele: Q3

Sidekollision som bæltestol: Q3 + Q6

Stolene testes i alle vægtklasser den er godkendt til med eller uden hvileposition (Eks: Britax Multi-Tech)

Ændringer i 2011

I 2011 blev testkriterierne dog noget ændret. Selve kollisionstestene er ganske vidst uændrede. Men der lægges nu større vægt på komfort for barnet. I den sammenhæng vurderes både siddestilling og plads i stolen. Ydermere vurderes stolenes pladsbehov i bilen også

Har du en stor bil med god benplads på bagsædet, er sistnævnte et testkriterium du kan se bort i fra. Har du en lille bil, er imidlertid dette testkriteriet relevant. (Sikkerautostol er dog ikke enig)

Kemikalier

Den største nyhed er imidlertid at ICRT nu også tester stolene  for skadelige og uønskede stoffer. Mer information om det længere nede om disse og testkriterierne længere nede i denne artikel.

Vurderingen

ICRT-testene kendetegnes generelt ved at de er meget seriøse og omfattende. Alle produkter testes i henhold til en lang række testkriterier, således også autostolene.  Der gives karakterer på fire niveauer og karakterene som gives på lavere niveau, påvirker i karakterene på niveauet over.

For eksempel påvirker testkriteriene «seleføring» og «Sidevejs stabilitet» «Stolens konstruksion». Som i næste omgang påvirker  «Sikkerhed». «Sikkerhed» påvirker hovedkarakteren.

De forskellige testkriterier vurderes heller ikke ens. For eksempel tæller «Seleføring» 50 procent af «Stolens konstruksion», som udgør 20 procent av «Sikkerhed», som udgør 50 procent av totalkarakteren. I oversigten nedenfor, har vi angivet den aktuelle diciplins vurdering i procent i parenteser.

«Veto-karakterer»

For flere af testkriterienes vedkommende, har karakterene en såkaldt begrænsende effekt. Sådanne karakterer kaldes «veto-karakterer», fordi en dårlig «veto-karakter» forhindrer stolen i at opnå en god karakter på et højere niveau.

Det betyder at en meget dårlig karakter i én øvelse, vil forplante sig til karakterene på de højere niveauer. For eksempel vil en meget dårlig karakter i sidekollisionstesten forhindre modellen i å opnå en god karakter i hovedgrenen «Sikkerhed». I næste omgang vil en dårlig karakter i «Sikkerhed» forhindre stolen fra å opnå en god totalpointsum. Dette gælder uanset om stolen har klaret sig godt i alle de andre testkriterier. I oversigten nedenfor, har vi mærket hvilke karakterer som har «vetoret».

 

1. Sikkerhed (50%) (Veto)

Der måles på frontal-kollision  og sidekollision da disse to typer kollisioner er de mest alvorlige. Den rene frontal-kollision udgør ca 47% i gennemsnit i Europa. Sidekollisionen henholdsvis 15 og 17%. I en sidekollision er der dog et frontalt moment. Det skyldes to ting:

– Nedbremsning lige inden kollisionen sker

– I en side kollision er der en bil som kører med fronten ind i siden på den anden bil.

Risikoen for en frontal-kollision kan ses alene ved at kigge på et landekort. De tynde linjer er alle veje med tæt og hurtigt modkørerende trafik.

Risikoen for en sidekollision kan ses ved at se på et landekort. Der er mange veje som støder op til de andre veje. Der ud over er der igangsættelser i vejkryds og udkørsel fra parkeringsplads eller indkørsel.

Alt ialt kan man sige at frontal-kollisioner så udgør en noget højere procentdel end de 47%

Frontkollision (40%) (Veto): Frontaltesten er meget voldsommere end den frontaltest stolene må igennem til ECE R typegodkendelsen  i Europa. Testen er i år udført på en rig baseret på en Volkswagen Golf og simulerer en frontalkollision på 64 km/t.

[warning]Risikoen for skader på nakken (nakkebelastninger) udgør 15% ud af de 40%[/warning]

I fremadvendte autostole anvendes både den største og den mindste kollisionsdukke stolent er godkendt til.

I bagudvendte autostole anvender man altid den største testdukke stolen er godkendt til. Hvis modellens ryg kan justeres til en hvile-/soveposition, bruges i tillæg den mindste dukke stolen er godkendt til.

Sidekollision (40%) (Veto): Der udføres ingen sidekollisionstest i ECE R 44 godkendelsesprøven i Europa. Derfor er sidekollisionstesten som Udføres af ICRT, ekstra vigtig. Også denne test foregår i en rig baseret på en Volkswagen Golf og simulerer en sidepåkørsel i 50 kilometer i timen.

Testen udføres på en 80 graders vinkel

Stolens konstruktion (20 %) (Veto) Denne diciplinen består af to elementer; «seleføring» (50%) og «side-stabilitet» (50%).

En fremadvendt stol monteres med hele ryggen mod bilsædets ryglæn – heraf stabilitet.

En større bagudvendt  stol som monteres med sikkerhedsselen, skal yderligere monteres med to forankringsseler og et støtteben, og helst ligeledes i berøring med forsædet eller panelet foran for yderligere støtte. (Eks. Britax Multi-Tech)

I den første diciplin vurderes der hvor enkelt og godt  det går at føre sikkerhedsselen igennem de forskellige horn og tuneller sikkerhedsselen skal igennem. Derefter vurderes stolens sidevejs stabilitet når den er korrekt monteret. Isofix-modeller vil ofte gøre det bedre end sikkerhedssele-baserede modeller i sidstnævnte øvelse.

 

Kan der rettes op på dårlige karakterer i kollisionstestene?

Scorer en stol en dårlig karakter i kollisionstestene, frarådes stolen helt, da det vurderes resultatet ikke kan forbedres uanset hvad man gør. Som forbruger skal man nemlig have for øje at resultatet er baseret på at stolen er korrekt monteret og korrekt anvendt.

For fremadvendte stole er der intet at stille op.

For en bagudvendt stol, som monteres med sikkerhedsselen kan man kan faktisk gøre noget. Til montering på bagsædet kan man jo feks. Undlade at fjerne forsædet fra bilen!!! Hvorfor det fjernes er ikke godt at vide, for INGEN uden for testlaboratoriet kunne finde på at gøre at fjerne forsæderne. Det er møgbesværligt og smadder upraktisk. Alle stolene testes kun på bagsædet. Støtten som en bagudvendt stol opnår  ved montering med kontakt til forsædet (hvilket anbefales af eksperter) er ringere end støtten ved montering på forsædet op ad bilens frontpanel. Dette er en rigid struktur i bilen som giver særdeles god støtte. At støtten via forsædet er ringere skyldes at forsædet omed det begrænser stolens rotation mod front af bilen noget, så bevæger forsædet sig også i den retning.

 

2. Brugervenlighed og komfort (50%) (Veto)

Denne del af testen inkluderer en række elementer, hvoraf de fleste vurderes subjektivt. Stolene monteres i flere forskellige bilmodeller både på yderpladser og midterpladser. Modellene vurderes både af eksperter og «ægte» forældre og der anvendes både dukker og levende barn.

Det er her der uddeles subjektive resultater. Det er også her  få tyske småbarnsfamilier kommer ind i billedet.

Det er værd at nævne at, tyskerne har haft fremadvendte stole på markedet i mange år. De bagudvendte stole eksiterer stort set ikke dernede – nøjagtig som herhjemme. Dermed sagt at de  med stor sandsynlighed har nemmere ved at gennemskue alt ved en fremadvendt stol. De er IKKE vant til de bagudvendte stole efter babystadiet. Kendskabet til disse stole kan ligge på et sandkorn.

 

VIGTIGT at huske på er at man kan se bort fra en dårlig karakter i alle dele af denne katagori hvis man har styr på det – feks. Katagorien ”risiko for fejlanvendelse,montering, pladsbehov, komfort osv. Hvis man har 100% sikkert styr på monteringen, anvendelsen og iøvrigt stolen ikke tager for meget plads ifølge en selv. Det samme gæder selvfølgelig de andre katagorier. Og det gælder selvfølgelig for både fremadvendte og bagudvendte stole.

 

En anden vigtig ting at få med er at stolene er tested i 4 bilmodeller: Resultaterne gælder faktisk kun for netop disse bilmodeller, som er bygget i det samme år som dem der er brugt i testen. Der kan være stor forskel på feks. En SEAT Leon fra 2002 og en SEAT Leon fra 2012. De deler faktisk kun navnet. Alt andet er forskelligt. Men man skulle tro at de var ens. Sådan er det med biler.
Hvilket årstal bilerne er fra kan have en stor og afgørerende betydning for netop denne del af testen. I selve kollisionstesten er den mindre betydelig. Her går man nemlig ud fra at stolene er korrekt monteret og korrekt anvendt. Så der har bilens år mv.  ikke den store betydning

Risiko for fejlanvendelse (30%) (Veto): Hvor stor er risikoen for at du a) fejlmonterer stolen t i bilen og b) spænder baret forkert fast i stolen?

Her skal de ansatte og forældrene først

vurdere hvor nemt det er at montere stolene rigtigt blot ved at følge illustrationerne på selve stolene. Dernæst skal de gøre det samme, men denne gang med brugermanuelen.  De skal dermed vurdere risikoen for at stolen kan fejlmonteres. Ydermere skal de vurdere risikoen for at barnet spændes forkert fast i stolen.

 

Lets face it: Det er nemmere at montere en fremadvendt stol. Der er nemlig oftest færre trin i monteringen og den er lettere at overskue. De bagudvendte stole der monteres med sikkerhedsselen får alle mange stryg her. Der er som før nævnt flere trin i monteringen. Dermed øges risikoen for fejlmontering, med mindre man har sat sig godt ind i den.

Fastspænde og løsne barnet (16%) (Veto): Hvor vanskelig er det at spænde barnet korrekt fast i stolen? Og hvor vanskelig er det at løsne og fjerne barnet fra stolen?

Her vil der for meste ikke være en forskel. Det skulle lige være mht. Stolene med kollisionspuden. De er lidt nemmere at sætte barnet fast i samt løsne igen.

Montering af stolen (16%) (Veto): Hvor vanskelig er det at montere/tilpasse stolen korrekt i bilen?

herunder forstås hvor vanskeligt det er at montere stolene godt nok fast i bilen.

Denne katagori falder oftest godt ud for de fremadvendte stoles vedkommende. Årsagen er allerede nævnt.

 Det modsatte kan siges om de bagudvendte der monteres med sikkerhedsselen. De er lidt mere ”nørklede” . Men når de står godt nok fast, så gør de det i en sådan grad at bilen vugger med, når man hiver i stolen side til side ved selve sædedelen.

Tilpasning til barnets størrelse (8%): Hvor let er det at tilpasse stolen når barnet vokser, eventuelt til et andet barn?

Brugsanvisningen (8%): Hvor pædagogisk og letforståelig er den medfølgende brugsanvisning?

Plads for barnet i stolen (8%): Hvor god plads har barnet når det er korrekt fastspændt i stolen? (Hovedstøtte, plads i stolen)

hvor god plads har barnet i stolen, når det er rigtigt fastspændt? Her tænkes hvor længe stolen vurderes til at kunne rumme barnet i højden og bredden.

Også her ligger fremadvendte og bagudvendte nogenlunde lige.

Stolens størrelse (4%): Hvor stort er stolens pladsbehov  i bilen når det er korrekt monteret?

Dette gælder primært mod fronten af bilen, men også i bredden.

Her vinder de fremadvendte typisk over de bagudvendte stole. Det er dog vigtigt at have for øje at pladsbehovet skal ses ud fra den enkelte person og familie. De fremadvendte stoole har typisk 2 slags pladsbehov:

A: det rent fysiske som ses når stolen sættes i bilen.

B: Det usynlige som kun viser sig ved en evt kollision.  I e frontalkollision feks. Er stolene lavet til at barnet kan rotere fremad mod fronten af bilen med op til 55 cm. HVIS stolene er rigtigt monteret og rigtigt anvendt. ER de ikke det, bliver rejsen somregel længere end 55 cm, og det kan få alvorlige konsekvenser.

De bagudvendte stole har 1 slags pladsbehov. Det er det man ser når stolene sættes i bilen. I de alvorligste typer kollisioner fanges barnet af stolenes ryg. Ofte vurderes det at der er behov for en stor bil til disse stole. Dette er midlertig IKKE tilfældet. Det handler  derimod om dem som skal sidde foran (eller bagved) samt bilens indretning.

Siddestilling (4%): Hvor god og ergonomisk er siddestillingen, eventuelt liggestillingen, når stolen er korrekt monteret?

Her drejer det sig om benpladsen til barnet.

Oftest scorer fremadvendte stole gode point også gode point her.

De bagudvendte får ofte en dårlig karakter. Benpladsen for barnet varierer i denne type stol. Nogle har god benplads og andre ikke så god. Men børn er bløde og sidder komfortabelt i stillinger som ser ubehagelige ud for voksne. Det er vigtigt at lade barnet afgøre hvornår det ikke er komfortabelt længere og ikke spørge barnet om det 117 gange. tilsidst får man det svar man ville have/forventede udelukkende fordi der er spurgt så mange gange.

Komfort (4 %): Hvor god lår- og benstøtte har barnet (33%)? Hvor god er stolens polstring (33%)? Og hvor godt udsyn har barnet fra stolen når den er korrekt monteret og barnet er korrekt fastspændt (33%)?

Der er stor forskel mellem fremadvendt og bagudvendt mht. Barnets udsyn. Hvoraf de fremadvendte oftest løber af med sejren. MEN i en fremadvendt stol vil der være udsigt til en smule af det foran i bilen, sidevinduer (hvis barnet læner sig frem og ud af stolens sider) og ellers bare forsædets ryglæn.

Midlertid er det sådan at en del af de bagudvendte stole giver et godt udsyn gennem bagruden hvis man fjerner hovedstøtten på bilsædet (bruges ikke alligevel) foruden sidevinduerne (uden at læne sig frem). Nogle stole – herunder Multi-tech starter dog længere nede og denne panorama-udsigt lader så måske vendte lidt på sig. Typisk vil barnet dog kunne se fint ud af sideruderne samtidigkunne kommunikere bedre med fremadvendte børn da de sidder ansigt til ansigt. – igen et plus i sidekollisioner især.

Rengøring og finish (2%): Hvor let er stolen at rengøre? Hvor let er det at fjerne og vaske betrækket? Hva slags finish har stolen og hvilken slags kvalitetsindtryk efterlades?

Her er der ingen forskel.

3. Farlige stoffer (0%) (Veto)

Denne diciplinen har som udgangspunkt ingen værdi i det samlede resultat. Men hvis resultatene er dårlige, vil stolens hovedpointsum påvirkes direkte. Alle materialer som er i direkte kontakt med barnet, testes – og det søges etfer en lang række stoffer:

PAH-forbindelser: Der undersøges for fem forskellige polyaromatiske hydrokarboner.

Ftalater: Der undersøges for ftalatene DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP og DNOP.

Flammehæmmere: Der undersøges for flammehæmmerne TCEP, TCPP, TDCPP og TKP.

Bromerte flammehæmmere: der undersøges for både DecaBDE og TBBPA.

Karbolsyre: Der undersøges for flere forskellige karbolsyrer.

Organotin-forbindelser: Der undersøges for TBT, TPhT, DBT og DOT.

Azoforbindelser: Der undersøges for hele 16 ulike azoforbindelser.

Formaldehyd

Tungmetaller: Der undersøges for både antimon, arsenikk, barium, kadmium, krom, bly, kvikksølv og selen.

 

Begrænsninger:

Som ved så meget andet, har disse forbruger tests af autostole begrænsninger. Man tager ikke og kan heller ikke tage den menneskelig faktor i betragtning. Med det skal forstås, menneskets reaktionsmønster i kollisioner.

 

Feks. Ved man at de fleste bremser bilen op lige inde en side-kollision sker. Dette medfører helt uundgåeligt at de fremadvendte børn ryger i retning fremad, ind i selen eller kollisionspuden og ud af stolens beskyttende sider. Et bagudvendt barn bliver deriod presset ind i stolen.

 

Der ud over kan ikke alt måles i en testdukke. Man ka måle nakkebelastninger i Q-dukke serien. Men man kan ikke måle evt. Belastninger på feks

maveregionen.

Permanent link til denne artikel: http://www.sikkerautostol.dk/tests/testmetode-adac/

Skriv et svar

%d bloggers like this: