Anhængertræk – det skal du vide

Anhængertræk – det skal du vide

Der er efterhånden flere og flere danskere der får monteret et anhængertræk (en såkaldt jydekrog) bag på bilen. Det er en lille og utroligt smart add-on du kan få på din bil, der gør at den kan bruges til at trække alt fra trailers til campignvogne til din båd – og det er der flere og flere danskere der begynder at kunne se værdien i det. 

Der er regler som skal følges

Du kan ikke bare få din kammerats ven der blev færdig med sit svejsekursus sidste år til at sætte det på. Uanset hvilket formål du tænker at anhængertrækket skal bruges i, så er det rimelig væsentligt at kunne reglerne omkring det, så du ikke ender med at skulle betale en stor bøde (eller at det faldte af under transport)

Vægten har meget at sige

Der findes regler for hvor tungt dit læs må være. Hvis du nu eksempelvis har et helt normalt B-kørekort, der giver dig tilladelse til at køre en normal personbil, så må din samlede vægt med både påhæng og bilen ikke veje mere end 3.500 kilo. Derudover er der også regler om at påhænget i sig selv heller ikke må veje mere end 750 kilo. 

Det der er med reglerne er at hvis du vil have en anhænger der vejer mere end de 750 tilladte kilo, så skal du altså også ud og udstyre den med et set bremser – hvis den er under er det dit eget job som billist at vurdere om der virkelig er behov for det. 

Hvis du ikke tænker at 3.500 kilo kommer til at gøre det for dig, så skal du opgradere dit kørekort til et B+, B/E eller et lastbilkørekort – så er du også ude over nogensinde at skulle forholde dig til vægten igen.

Det er ikke vægten, det er registreringsattesten

Hvis du vil være 110% sikker på at din last er indenfor de kilo det må være, så bør du vide at det er vægten i bilens registreringsattest der afgør hvor meget læs du må drøne rundt med – mange mistolker det som at det er trailerens registreringsattest der i sidste ende bestemmer det, men det er det ikke. 

Hvis du er lidt i tvivl om både montering og drift med et anhængertræk, så er det bedste du kan gøre nok at besøge dit lokale værksted og få dem til at tage et kig på dine muligheder – ellers kan du besøge Nordjyske.dk og læse mere.