Kom i gang med aktieinvestering nemt og hurtigt

Kom i gang med aktieinvestering nemt og hurtigt

Aktier, obligationer, investeringer og afkast. For mange, især unge og nybegyndere på investeringsmarkedet, er det noget nær sort snak. Men der skal ikke nødvendigvis raketvidenskab eller årelange overvejelser til, før du kan komme i gang med at investere. Det kan de fleste nemlig, og her kommer et kort overblik og nogle råd til Aktier for begyndere til dig, der ønsker at komme i gang med aktieinvesteringen. 

Inden du går i gang med at investere og købe aktier, bør du finde ud af, hvad dit formål er. Hvorfor investerer du? Når du stiller dig selv det spørgsmål, kan du opbygge en strategi for din investering, som er en vigtig faktor for, at du får succes. Du bør finde ud af, hvad din tidshorisont er, og hvornår du håber at kunne få penge ud af din investering. Som oftest er det nemlig en længerevarende proces, og det bør du også have for øje. 

Der findes mange forskellige strategier for investering og det er vigtigt at huske, at der ikke er noget, der er rigtigt eller forkert, så fokuserer på hvilken strategi, der fungerer for dig. Du skal også gøre dig overvejelser om, hvor risikovillig du er. Den rigtige strategi finder du ved at fokusere på afkast, men ingen kender fremtiden, og derfor er der heller ingen garanti. Der findes en masse grupper på diverse sociale medier med Aktier for begyndere, der måske kan guide dig lidt nemmere på vej til en aktiv investering. 

Aktier og aktionærer 

Aktier er værdipapirer, der fungerer som bevis på, hvem der er med til at eje en virksomhed. Er en virksomhed børsnoteret, betyder det, at aktionærerne ejer virksomheden. Aktien her er således et bevis på, at du er medejer af den virksomhed, da du ejer en brøkdel af den. Øger du din aktiebeholdning hos den pågældende virksomhed, kommer du dermed også til at eje en større andel af virksomheden. En aktie er altså et værdipapir og et bevis på, at du har en andel i den virksomhed, du har aktier i. 

Når du så har købt dine aktier, bliver du aktionær i den virksomhed, dine aktier er i. Oftest er der tale om små- eller minoritetsaktionærer, det vil sige, at du som oftest kun ejer en lille andel af viksomheden svarende til dine aktiers størrelser. 

Hvordan, hvornår og hvorfor tjener jer penge på aktier? 

Når det går godt for den virksomhed, du har aktier i, har du som aktionær mulighed for at få en økonomisk gevinst. Det er også én af de største grunde til, at folk køber aktier. På den måde tjener du penge på, at andre gør et godt stykke arbejde. Så når det går virksomheden godt, går der også aktionærerne det godt – altså dig. Som aktionær har du dog ikke noget med virksomheden at gøre, den daglige drift, ledelse eller andet, medmindre du naturligvis er en del af virksomhedens ledelse. 

For at tjene penge på aktierne, skal du sælge dine aktier, når og hvis kursen på dem er steget. Her begynder det at blive sjovt, og man kan lege med det for alvor. Aktierne har altid en værdi på aktiemarkedet, og de kan stige ud fra udbud og efterspøgsel, og dermed bliver værdien på aktierne sat ud fra, hvor meget markedet er villig til at betale for aktien. Det er altså ikke noget, du selv bestemmer. Hvis du ønsker at få et løbende afkast uden at skulle sætte sig ind i køb/salg delen af det, kan du med fordel investere i udbytteaktier, der giver et løbende afkast. 

Hvordan kommer jeg i gang?

1. Vælg platform

Du bør først finde ud af, hvor du vil starte din investeringsrejse. Der er mange muligheder derude, og det kan som oftest være billigere at vælge en platform frem for din bank, men det bør du tjekke op på. Her kan ligeledes være stor forskel på, om handelsplatformene har dansk support, automatisk indberetter til SKAT osv. 

2. Tag springet 

Find ud af hvilke aktier, du finder interessante. Mange handelsplatforme giver dig mulighed for at søge dine interessevirksomheder frem. Et god tip er dog at have en idé inden. 

3. Første køb 

Det første køb er det mest nervepirrende, men måske også det fedeste. Det kan nogle steder være muligt at købe aktier for helt ned til 300 kroner, som måske gør hele processen lidt mindre skræmmende, end hvis du skulle smide 5000 kroner. 

4. Strategi, strategi, strategi 

Som tidligere nævnt bør du lave en strategi. Skriv den gerne ned, så du ikke glemmer den – om det er i en bog, på din telefon eller i et dokument på computeren er ligemeget. Få styr på risiko og sikkerhed og prioriter. Hvis du er godt forberet, vil det belønne dig senere, så sæt tid af til din strategi.